Ervaar Tantra in de Viva

In januari 2018 stond Ervaar Tantra in de Viva

Tot voor kort werd het klakkeloos geschaard onder het kopje seks. Eind 2017 kwam aan het licht dat tientallen tantramasseurs misbruik maken van het vertrouwen van hun klanten. Dat riep vragen op. Wat is tantra eigenlijk? En voor wie is het bedoeld?

De do's en don'ts in tantraland

Tijdens een sessie nam hij zijn penis in zijn hand en wreef deze tegen mijn vagina aan. ‘Hoe voelt dat?’ vroeg hij. Vol afschuw las Angelica in de kranten over grensoverschrijdend gedrag in  de tantrawereld. Dit was geen tantra, dit was misbruik.

Angelica schaamt zich diep voor deze mensen in haar beroepsgroep. ‘Het lastige van tantra is dat het geen vaste definitie heeft. Onder de noemer tantra wordt van alles verkocht: van meditatie tot prostitutie. Helaas is misbruik daarvan vaak het gevolg. Als je naar een tantramasseur gaat, is het dus belangrijk dat je weet wat de insteek van die persoon is. Jammer genoeg is er geen keurmerk voor tantramasseurs, zodat je geen houvast hebt. Lees ervaringen en vraag om referenties, maar ga vooral op je gevoel af. En check bij het Meldpunt Tantra Misbruik of een bepaalde masseur op de zwarte lijst staat.

Lees het hele artikel

 

De ideale partner

De eerste stap voor het hebben van een fijne liefdesrelatie is het vinden van een partner. Dat ligt natuurlijk voor de hand, maar in mijn praktijk ontmoet ik geregeld mensen die graag een relatie willen en er niets constructiefs aan doen om dat voor elkaar te krijgen.

Heel simpel omschreven leert Tantra ons dat de levensomstandigheden waarin wij verkeren onder andere het resultaat zijn van onze eigen gedachten en handelingen. In tantra proberen we door yoga, meditatie of het tantrische liefdesspel bewust bepaalde resonanties te creëren om zo voor onszelf de gewenste situatie te scheppen. Wachten op de juiste partner is dan geen optie meer.
 
Oefening
 
Begin met in kaart te brengen welke partner jij graag zou willen hebben. Neem pen en papier en omschrijf je ideale partner. Welke eigenschappen heeft zij? Hoe ziet hij eruit? Hoe zoent ze? Wat voor een hobby's heeft hij? Op welke manier staat zij in het leven? Maak deze lijst zo omvangrijk mogelijk.

Heb je een blaadje vol geschreven? Goed gedaan! Ga dan nu een top 10 maken. Welke punten die je opgeschreven hebt vind jij het belangrijkste? Maak een mooi kunstwerk van deze lijst en kijk hem regelmatig even door.
Vaak hebben mensen hun wensen niet duidelijk op een rijtje. Jij gelukkig nu wel. Weten wat jij belangrijk vindt in een partner helpt je om iemand aan te trekken die daarbij past. Je hoeft dan geen tijd meer te besteden aan afspraakjes met potentiële partners die je eigenlijk niet ziet zitten.

Blijven steeds dezelfde 'verkeerde' types op je afkomen? Kijk nog eens naar je beschrijving van de ideale partner. Stel jezelf de vraag: welke man of vrouw zou bij deze persoon passen? Maak ook deze lijst zo gedetailleerd mogelijk.
Lees deze lijst nog eens goed door. Kom je erachter dat de man of vrouw die bij je ideale partner past helemaal niet lijkt op jou, dan weet je waarom je de verkeerde types aantrekt. Ga dan met jezelf aan de slag om de perfecte match te worden van je ideale partner.

En ze leven nog lang en gelukkig? Dat kan, maar gaat meestal niet vanzelf. Daarover de volgende keer meer.

The science of stress, orgasm and creativity

How the Brain and the Vagina Conspire in Consciousness

Naomi Wolf, author of the 1991 cultural classic 'The Beauty Myth' examines in 'Vagina: a new biography'— a fascinating exploration of the science behind the vastly misunderstood mind-body connection between brain and genitalia, consciousness and sexuality, the poetic and the scientific. What emerges is a revelation of how profoundly a woman’s bodily experience influences nearly every aspect of life, from stress to creativity, through the intricate machinery that links biology and beingness.

Wolf writes:

'Female sexual pleasure, rightly understood, is not just about sexuality, or just about pleasure. It serves, also, as a medium of female self-knowledge and hopefulness; female creativity and courage; female focus and initiative; female bliss and transcendence; and as medium of a sensibility that feels very much like freedom. To understand the vagina properly is to realize that it is not only coextensive with the female brain, but is also, essentially, part of the female soul.
[…]
Once one understands what scientists at the most advanced laboratories and clinics around the world are confirming — that the vagina and the brain are essentially one network, or “one whole system,” as they tend to put it, and that the vagina mediates female confidence, creativity, and sense of transcendence — the answers to many of these seeming mysteries fall into place.'
 
Lees hier het hele artikel.

Workshop Hartelust- over ontspannen je lijf, lust en liefde

Voor meisjes van (ongeveer) 16-23 jaar.

In deze workshop voor meiden kun je in een veilige sfeer ervaren wat diepe ontspanning met je kan doen. Zonder dat we het door hebben, zijn we als meiden en vrouwen in het gewone leven namelijk best snel gespannen over van alles en nog wat. ‘Vinden ze me wel leuk, doe ik het wel goed,  hoor ik er wel bij, doe ik wel wat ‘hij’ leuk vindt, ben ik wel mooi genoeg?’

In deze workshop mogen al die vragen er zijn, maar mag al het ‘moeten’ eromheen wegvallen. Je kunt gaan ervaren hoe heerlijk het is om gewoon jezelf te kunnen zijn en echt diep te ontspannen in je lijf. We delen het een en ander aan ervaringen en wijsheden uit vooral oosterse levensvisies, bijvoorbeeld over zorg voor je eigen lijf, seksualiteit en intimiteit. Maar om ontspanning te kunnen ervaren, gaan we natuurlijk vooral ook dingen dóen. Denk aan dans, yoga, meditatie, contactoefeningen en relaxte massage (op de kleren). Je bepaalt zelf je grenzen en of je aan alle onderdelen mee wilt doen of niet.

Voor wie? De workshop is voor meiden tussen (ongeveer) 16 en 23 jaar. Girls only, inderdaad. Het is fijn als je al wat ervaring hebt met yoga, meditatie of mindfulness, maar het hoeft niet per se.

Door wie? Wendy van Bliss Your Body en Barbara van Samudita.

Praktische gegevens:

Datum/tijd: juli van 13.00 tot 17.00 uur

Locatie: Samudita, Eksterlaan 2, 1403 BD Bussum

Kosten: 40 Euro of 50 Euro incl. het boek Hartelust van Wendy (twv 22,50 Euro)

Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afmelden: Je kunt je t/m 30 juni kosteloos afmelden.

Tegenlicht aflevering 'Tinder Love'

Talloze apps worden speciaal ontworpen om onze behoefte aan seks en intimiteit te bevredigen. Hoe beïnvloedt technologie onze relaties en intimiteiten?

Tinder, OkCupid, chatbots of de nieuwste virtual-reality porno kunnen onze droompartner dichterbij halen dan ooit en zo onze diepste verlangens digitaal omtoveren in vaak instant bevrediging. Verandert het beeld van de romantische liefde dat we kennen uit Hollywood door de ontelbare nieuwe manieren om onze verlangens te bevredigen?

Kijk hier naar de aflevering.

Tantrafestival in Rotterdam op zaterdag 12 november 2016

Het tantrafestival is een jaarlijks terugkerende unieke kans om kennis te maken met de verschillende vormen van tantra, biodanza, e.d. zoals die op dit moment in Nederland gegeven worden. 

Het festival biedt kennismaking en inspiratie, maar ook op vernieuwing en verdieping. Een kans om te proeven van de verschillende vormen van tantra en dergelijke. Dat betekent ook dat de sfeer en de inhoud van de workshops heel verschillend kan zijn. Soms is het meer gericht op spiritualiteit en meditatie, soms meer op intimiteit en seksuele energie, soms beide. Wel houden alle begeleiders er rekening mee dat het een laagdrempelige dag is waar iedereen ontspannen mee kan doen met de activiteiten.

Er zijn 36 workshops in acht zalen. De afgelopen jaren was het festival uitverkocht met 220 deelnemers en 40 trainers. De inschrijving start om 11.45 uur, de eerste workshop is van 13.00 uur tot 14.45 uur, de tweede van 15.15 tot 17.00 uur. Van 17.00 uur tot 19.00 uur is het diner. De volgende workshops zijn van 19.00 uur tot 20.45 uur van 21.15 uur tot 23.00.

Het festival wordt georganiseerd door Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden.

Locatie: Djoj, Antony Duyklaan 5-7, 3051 HA Rotterdam.

Het festival kost € 45, een eventueel diner kost € 10 extra.

Meer informatie: http://www.tantratraining.nl/tantrafestivals

Een nieuwe erogene zone voor vrouwen?

De meeste mensen weten tegenwoordig van het bestaan van de G-plek af. Wat echter minder bekend is, is de AFE-zone: anterior fornix erotic zone, oftewel de erogene zone van de fornix anterior. Dan weet je waarschijnlijk nog niet waar die zit…

Dit gebied is onderzocht en benoemd door de Maleisische seksuoloog dr. Chua Chee Ann. Het ligt diep in de vagina, aan de voorzijde (buikzijde) van de baarmoederhals. De EFA-zone is langer en minder duidelijk begrensd dan de G-plek. In tegenstelling tot de G-plek is de AFE-zone tijdens het liefdesspel eenvoudig te stimuleren. Bijvoorbeeld: de vrouw ligt op haar buik, eventueel met een kussen onder haar bekken, en de maan penetreert haar van achteren. Of: De vrouw ligt op de rug, met een groot kussen onder haar billen, en de man zit op zijn knieën voor haar. De vrouw heeft haar benen in zijn nek.

Voor een vrouw alleen is het echter moeilijk om deze plek te raken. Alleen met hele lange vingers of een dildo kan ze deze plek bereiken.

De AFE-zone geeft de vrouw intens genot en brengt haar in een staat van overgave en opent haar hart.

(Vrij uit: De multi orgastische vrouw, Mantak Chia)

De kracht van aanraken en aangeraakt worden!

Aanraken en aangeraakt worden is essentieel voor onze lichamelijke en emotionele gezondheid. Door elkaar een paar minuten of zelfs maar enkele seconden aan te raken kun je energieën harmoniseren en contact herstellen.

Aanraking zorgt ervoor dat we letterlijk ‘voeling’ houden met elkaar en dat kan onze frustraties en boosheid ten opzichte van elkaar verminderen. Het vasthouden van elkaars handen helpt bij het praten over moeilijke onderwerpen.

Wanneer mensen elkaar aanraken wordt een hormoon dat oxytocine heet in onze bloedstroom gebracht. Dit versterkt genegenheid, vermindert spanning en doet de productie van geslachtshormonen toenemen. Bij vrouwen versterkt het hun seksuele ontvankelijkheid en bij mannen doet het de gevoeligheid van hun lingam (penis) toenemen en versterkt het de erectie.

Als ze niet regelmatig liefdevol aangeraakt worden, kunnen vrouwen neerslachtig worden en hun belangstelling voor seks verliezen, terwijl mannen vaak agressiever worden en hun belangstelling verliezen in aanrakingen die niet seksueel zijn: het recept voor disharmonie in een relatie.

Elkaars handen vastpakken en elkaar omhelzen is niet alleen maar emotioneel bevredigend, het is ook fysiologisch noodzakelijk. Onze hormonen vormen lussen van positieve feedback, dat wil zeggen; hoe meer we aangeraakt worden, hoe meer we de aanraking verwelkomen, en hoe meer we vrijen, hoe meer we open staan om te vrijen. Helaas is de negatieve feedback lus even krachtig, waardoor stellen in vicieuze cirkels van afzonderlijkheid terechtkomen waarin ze elkaar niet aanraken en vrijen. Omdat we gewoontedieren zijn, is het als we vandaag iets doen waarschijnlijker dat we dat morgen ook doen. In het geval van seks kunnen zowel gewoonten als hormonen ons aanmoedigen. Zorg ervoor dat de feedback lus in de juiste richting blijft draaien!

(Vrij uit: ‘Het Multi-orgstische paar’ van Chia en Abrams).